En av årets nykommere: Kamilla Stokkevåg

 
 
 

Kamilla Stokkevåg har studert Møbel-og Romdesign/interiørarkitektur ved KMD, UiB sitt Institutt for Design. Hun ble uteksaminert våren 2019 og er en av årets tre nykommere. Gratulerer med nominasjonen!

I sitt masterprosjekt LYTTELAND har Kamilla jobbet med hvordan man kan lage romlige verkemiddel for å skape positive opplevelser i møte mellom barn og litteratur på biblioteket.

LYTTELAND

Hvordan lage romlige virkemiddel for positive opplevelser i møte mellom barn og litteratur på biblioteket?

I mitt masterprosjekt har jeg tatt utgangspunkt i bydelen Laksevåg og deres ønske og behov for et bydelsbibliotek. Jeg har utforsket situasjonen mellom barn som lytter og forteller. Med biblioteket som ramme har jeg designet et fleksibelt møbel som kan være en del formidlingsstunden, enten som scenografi, sittemøbel eller gulvpute.

Hva ønsket du å utforske?

Et rom eller et møbel kan legge føringer for hvordan mennesker beveger seg, og kan til og med oppfordre til økt bevegelse og utforsking. Med dette som utgangspunkt ønsket jeg å se nærmere på formidlings situasjonen i et bibliotekrom. Som bakteppe for mitt prosjekt har jeg utforsket bydelen Laksevåg og ulike bibliotek i Bergen. Laksevåg mistet bydelsbiblioteket sitt i 2004, og helt sidan da har de kjempet for å få gjenreise filialen. I mai i 2018 ble det vedtatt at det vil komme et nytt bibliotek på Laksevåg.

3LU486CQ.jpg

Hva har inspirert deg?

Jeg er inspirert av fortellerstunden som sår spirer i barnesinn, der de blir dratt inn i et rom av fantasi og undring. Jeg har valgt å ha barn som målgruppe fordi de fremdeles har en uhindret begeistring og måte å bevege seg på. De kryper under, over og i mellom.

Hva har resultatet blitt?

Form: Konseptet mitt er et fleksibelt og lekent møbel for bibliotekrommet. Formen kan bli brukt som et sittemøbel, men også som et scenografisk element i fortellerstunden. Snudd over på sida er møbelet en lav vegg som omfavner situasjonen eller som aktivt kan bli bruk i fortellerstunden. Formene er åpne og kan bli til alt for den som bruker fantasien, sammen kan de organiseres for å skape store eller små rom mellom seg. Sammen skaper formene et visuelt landskap som barn får lyst til å bruke.

Tekstil: Jeg har tatt bilder av og dokumentert industriområdet på Laksevåg og de ulike bydelsbibliotekene. Tegn eller spor av at tiden har gått er ofte vakre og kan bli visuelle mønstre som reagerer med hverandre, med været, naturen og elementene rundt. Ved å ta utgangspunkt i et slikt bilde under utviklingen av tekstilen tilfører jeg prosjektet mitt et nytt lag som kan gi brukeren eller tilskueren mulighet til å lese mer inn i objektet.

3_kamilla_stokkevåg.jpg

Hvem vil ha særlig nytte av ditt prosjekt?

Jeg tenker at både barn og formidlere på bibliotekene kan ha glede og nytte av dette møbelet. Bård Bjørknes er utdannet regissør og arbeider med formidling på Deichmanske Torshov i Oslo, han mener at å ta i bruk scenografiske elementer i formidlingsstunder gjør det mer attraktivt og spennende. «Scenografi og objekter kan være med å skape en helhetlig formidlingsstund. Med utgangspunkt i egen erfaring vil jeg påstå at slike hjelpemiddel gjør det er lettere å få med seg målgruppen inn i fiksjonen. Det å skape et fysisk rom ved hjelp av enkle virkemidler som scenografi, lys og lyd gir et signal til målgruppen om at vi går inn i en ny verden, altså den fiktive.»
- Bård Bjørknes

Kontakt: kamilla.stokkevog@hotmail.com / hjemmeside.

Kamilla sitt masterprosjekt finner du utstilt hos Fabel Flora, på KODE 1 under hele festivaluken.

 

Fabel Flora har studert, betraktet, beundret, og undret seg over den fabelaktige flora, fauna og de mangfoldige landskap vi er omgitt av i Norden. Under navnet FabelFlora skaper tekstilkunstnerne og designerne Ann-Tove Engenes, Kristine Dybwad og Åsne Midtgarden en verden av grafiske trykk inspirert av en dyp interesse for natur, farger, fortellinger og geometriske former. Alt dette og mye annet finner du i butikken deres i første etasje på KODE 1. Takk til FabelFlora for at dere gjester Kamilla Stokkevåg hos dere, en av årets nykommere!

Adresse: Nordahl Bruns gt. 9, Bergen Sentrum

 
 
 
NykommerElizabeth Bovoli