En av årets nykommere: Hossein Ghiasvand

 

Hossein Ghiasvand er opprinnelig fra Iran, men har studert Visuell Kommunikasjon ved KMD, UiB sitt Institutt for Design. Han ble uteksaminert våren 2019 og er en av årets tre nykommere. Gratulerer med nominasjonen!

I sitt masterprosjekt har Hossein arbeidet med hvordan visuelle verdier kan defineres av og gjennom innbyggere, ved å inkludere dem i prosessen med å designe en visuell identitet for en by.

Deltakende utvikling og omdømmebygging.

Hvordan kan visuelle verdier defineres gjennom innbyggernes deltakelse i prosessen med å designe en visuell identitet for en by?

Hensikten med dette designprosjektet var å utforske den viktige rollen innbyggerne spiller i prosessen med å designe en visuell identitet for en by. Jeg ønsket å øke innbyggernes deltakelse, og utviklet derfor en deltakende tilnærming. Den gjør det mulig for innbyggere å bidra, uten å måtte ha noe ekspertise i utforming av en bys visuelle identitet.

Hvilket problem har du ønsket å jobbe med/finne en løsning på?

Den vanligste misoppfatningen er at en bys visuelle identitet bare dreier seg om å designe en logo, et slagord, en fargepalett og salgsfremmende kampanjer. Dette er et av de viktigste problemene som må vurderes i dagens prosjekter for byutvikling og omdømmebygging. Å inkludere alle byens interessenter i utviklingsprosessen er en utfordring som må prioriteres høyt for å komme frem til løsninger på dette problemet. I dette designprosjektet har jeg diskutert disse spørsmålene og prøvd å finne en løsning på dette. Prosjektet er en kritisk refleksjon over aktiviteter knyttet til byutvikling og omdømmebygging i forskjellige byer i verden.

Hossein 1.jpg

Hvordan har prosessen vært?

Målet mitt var å få vite hva folk tenker, oppfatter og føler om byen, og jeg prøvde å bruke kreative verktøy for å gjøre det lettere for folk å tenke og snakke om erfaringene sine. I utviklingen av metodologien valgte jeg verktøy som spørreskjema, intervju, observasjon og workshop for å få en dypere forståelse av innbyggernes oppfatning av byen. Jeg prøvde å samle folks oppfatninger, og be dem om å dele erfaringene sine. Siden et byomdømme bygger på byens eksisterende styrker, og ikke kan begrenses til en logo, skapte dette prosjektet en plattform for å identifisere disse styrkene ved hjelp av innbyggerne, og jeg tok derfor initiativ for å løse utfordringene i byens omdømmebygging med så stor deltakelse fra innbyggerne som mulig.

Hossein 2.jpg

Hva var resultatet?

Hovedmålet mitt var å utvikle en deltakende tilnærming der hver enkelt person kan dele egne tanker og være en del av byens omdømmebygging. Det var et forsøk på å erstatte en ovenfra-og-ned-tilnærming i strategien for byutvikling og omdømmebygging, med nedenfra-og-opp, og å gi innbyggerne en viktig rolle i prosessen. Jeg utviklet en deltakende tilnærming basert på et program. Det er et nettverk for innbyggere der de kan dele sine hverdagserfaringer gjennom ukentlige temaer. Gjennom disse temaene kan vi få en enorm mengde med data fra hverdagen til innbyggerne, og som kan brukes i omdømmebyggingen av byen.

Hvem vil særlig ha nytte av ditt prosjekt?

Innbyggerne har størst nytte av dette designprosjektet. De kan dele sine hverdagserfaringer gjennom ukentlige temaer. Disse temaene kan inspirere dem til å bli oppmerksomme på hendelser, øyeblikk og alle de små tingene i byen som de aldri ellers ville vurdert i løpet av en dag. Ukentlige temaer inspirerer innbyggerne til å kartlegge sine egne liv og minne dem om å ha fokus på de små tingene. De kan åpenbare varme øyeblikk i hverdagen og bli bedre på å planlegge aspekter av livet som de aldri hadde tenkt på.

Kontakt: linkedin.com/in/hosein-tareki

Hossein sitt masterprosjekt finner du utstilt hos Norli, Strandgaten under hele festivaluken.

 

NORLI er en ordentlig bokhandel. Her finner du bøkene du ønsker deg - nesten uansett hva du liker best. I butikkene finner du til enhver tid mange tusen forskjellige titler innenfor alle kategorier, og du finner alltid det som gjelder akkurat nå. Takk til Norli for at dere gjester Hossein Ghiasvand hos dere, en av årets nykommere!

Adresse: Strandgaten 1

 
NykommerElizabeth Bovoli