En familie designhoteller, drevet av en ekte bergensfamilie

De Bergenske-direktør Kjetil Smørås (venstre) sammen med Claesson Koivisto Rune. Foto: Bent René Synnevåg

Stjernearkitektene i svenske Claesson Koivisto Rune hadde egentlig sverget på å aldri gjøre en jobb for en hotellkjede. Det var før de møtte Kjetil Smørås.

Publisert 04.09.2018

Bergen Design Festival er stolte av å samarbeide med De Bergenske om opphold for foredragsholdere og andre tilreisende til festivalen. Med unike hoteller og interiørdesign i verdensklasse ligger alt til rette for en annerledes opplevelse i regnbyen Bergen.

Hotellfamilien som gjennom fire generasjoner har vært eid og drevet av en ekte Bergensfamilie, består av fem hoteller i Bergen sentrum. I 2017 åpnet tre av dem dørene med splitter nytt interiør signert det svenske arkitekturkontoret Claesson Koivisto Rune: Bergen Børs, Villa Terminus og Zander K.

Zander Ks fasade. Foto: Åke Eson Lindman

Vil du bo hos De Bergenske?

Book rom på www.debergenske.no og bruk koden FESTIVAL for 20 prosent avslag på gjeldende priser i festivalperioden 14. – 23. september.

Sementgulvet i foasjeen og matbaren er håndlaget med spesialdesignet bladmønster av Claesson Koivisto Rune. Grønntintede glassflater, fløyelsgardiner og myk belysning til assosiasjoner til et skoglandskap. Foto: Åke Eson Lindman

Lokalt design – internasjonal oppmerksomhet

Under Bergen Design Festival, fredag 21. september, som del av arrangementet Designsoirée: Smak, gir partner og designer Eero Koivisto i Claesson Koivisto Rune en eksklusiv guidet designtur gjennom nye Zander K. I tillegg inviterer vi til en sofasamtale med Koivisto og De Bergenske-direktør Kjetil Smørås. 

Som er forsmak har jeg tatt en prat med Smørås om det nære samabreidet med Claesson Koivisto Rune, værinspirerte detaljer og hvorfor det lønner seg å investere i godt, gjennomtenkt design.

Når jeg starter samtalen med Smørås har han akkurat holdt foredrag om kulturarv som ressurs, og akkurat det er noe han brenner for. 

«Det viktigste De Bergenske gjør er å bidra til mangfold i Bergen og forsterke gjestenes opplevelse av byen vår», forteller Smørås.

«Hvert nytt hotell eller spisested under De Bergenske skal bidra til å gjøre Bergen enda mer interessant».

I restaureringen av De Bergenske-hotellene har Smørås satset tungt i gjennomført skandinavisk design av høy kvalitet.

«Vi som er fra Vestlandet og Norden må vise frem hva vi står for og være stolt vår egen historie og identitet». 

Det er ingen hemmelighet at høy kvalitet og gjennomført design koster, men Smørås har ingen problemer med å rettferdiggjøre investeringen.

«Å restaurere eller oppføre et nybygg koster, uansett hvordan man snur og vender på det. Da mener jeg at det ikke er nevneverdig mye dyrere å gjøre det på en estetisk høyverdig måte – bygningsmaterialet koster det samme uansett. Det viktigste er at vi sitter igjen med et resultat og et uttrykk vi er stolt over. Når vi setter estetiske premisser for valgene underveis får vi et uendelig mye bedre resultat, og det får en igjen i verdi».

Og de nyåpnede hotellene har ikke gått ubemerket hen – de har høstet oppmerksomhet i internasjonale design- og livsstilspublikasjoner som Monocle, Dazeen, Frame, Wallpaper og Financial Times’ livsstilsbilag How To Spend It.

Slikt blir det hotellbesøk av. 

«Når en skal bo på hotell søker man ulike informasjonskilder, og da hjelper det å stikke seg ut. Vi får mange gjester som er ute etter å oppleve noe spesielt».

«Vi har tøyset litt med regnbyen Bergen». Den svenske illustratøren Jesper Waldersten har designet en serie værsymboler som går igjen i Zander K. Foto: Åke Eson Lindman

Et nært samarbeid

Samarbeidet med det svenske arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune kom på plass rent tilfeldig, forteller Smørås.

«Jeg ble oppmerksom på CKR da de akkurat hadde ferdigstilt Nobis Hotell i Stockholm. Jeg syns de hadde gjort en veldig fin jobb, så jeg ringte dem og spurte om de ville gjøre noe i Bergen».

Smørås forteller at Claesson Koivisto Rune hadde sverget mellom seg på aldri å arbeide for en hotellkjede.

«Men de skjønte raskt at vi er entusiaster og en byggherre med visjoner. Så da gjorde de et unntak».

Samarbeidet med CKR beskriver han først og fremst som nært

«Vi har felles verdier og interesse for musikk og kunst. Det har lagt et veldig godt grunnlag for samarbeidet. Vi har funnet frem til en felles estetisk sans. De kjenner min smak og mine ønsker, samtidig er jeg opptatt av å gi dem spillerom. De er utpreget kreative og i samarbeidet forsterker de mine egne ideer og gjør dem enda bedre. Samtidig gjør de som gode designere skal: de utfordrer og tøyer grensene».

Classon Koivisto Rune

Claesson Koivisto Rune er et svensk designkontor grunnlagt i Stockholm av Mårten Claesson, Eero Koivisto and Ola Rune i 1995. CKR startet som et rent arkitektbyrå, men har siden blitt et internasjonalt anerkjent tverrfaglig kontor med fokus på både arkitektur og design. www.claessonkoivistorune.se

Matbaren i Zander Ks førsteetasje er åpen for alle og godt besøkt. Foto: Åke Eson Lindman

Fra parkeringshus til designhotell

Zander K skiller seg ut i hotellfamilien som det eneste som ligger i et nybygg. Kvartalet kjent som Jægergården huset tidligere parkeringshus og sykkelbutikk, og er nå blitt transformert til et urbant designhotell med 249 soverom. 

Å bygge et hotell fra grunnen av er langt mer utfordrende enn å renovere et eksisterende hotell, skal vi tro Smørås rett. 

«Zander K er nok det mest utfordrende vi har gjort sammen. Her skulle vi ikke forsterke en atmosfære, men tvert imot lage en helt ny en – og det innen trange økonomiske rammer. Vi ville lage et hotell som er tilgjengelig for folk flest, samtidig som det skulle ha en klar identitet».

Løsningen ble å legge ekstra stor vekt på fellesarealene i førsteetasje, og gjøre soverommene komfortable og stilrene. Gjennom hotellet finner man spesialdesignede møbler signert CKR, og gjennomgående belysning av den ikoniske danske modernistdesigneren Arne Jacobsen.

I første etasje ligger det også en uformell restaurant og bar som er godt besøkt. Interiøret tar høyde for flere typer reisende: de som reiser alene og vil spise og jobbe for seg selv, og større grupper som vil samles rundt langbord.

Med gardinene fortrukket får gjester snytt for det karakteristiske Bergensregnet likevel en smak. Foto: Åke Eson Lindman

Gjennomgående i designet er også detaljer som spiller på Bergensværet.

«Vi har tøyset litt med Regnbyen Bergen».

Blant annet har Claesson Koivisto Rune samarbeidet med den svenske illustratøren Jesper Waldersten som har designet en serie værsymboler som går igjen i designet, («for å myke opp det ellers ganske stramme nordiske preget») fra grafiske trykk i lobbyen til regnmønstrede gardiner på soverommene.

Tilbakemeldingene fra gjestene er gode og hotellet har høy rating.

«Vi får tibakemeldinger fra gjester som syns hotellet er spennende og annerledes. Noen er virkelig entusiastiske og mener Zander K er byens beste hotell. Vi har blant annet en som har bodd mye hos oss som har vært rundt på alle hotellene i byen og mener han nå har funnet det som passet best for han».

Og der ligger kjernen av det De Bergenske ønsker å tilby: unike, annerledes hoteller, og noe for en hver smak – alt etter hvilken opplevelse man søker i Bergen.


Les mer om De Bergenskes fem hoteller under, og bli med på Designsoirée fredag 21. september fra klokken 16.

De Bergenske

De Bergenske er ikke bare en familie av hoteller – de er eid av og drevet av en ekte bergensfamilie. Familien består av fem nisjehoteller i Bergen sentrum:

Zander K (over) Zander Kaaes gate 8
Et urbant hotell for moderne reisende, og d et eneste av De Bergenskes hoteller som ligger i et nybygg. Åpnet i 2017

Grand Terminus  Zander Kaaes gate 6
Et klassisk, kontinentalt hotell med egen hage. Åpnet dørene i 1928.

Villa Terminus (over) Zander Kaaes gate 6
18-roms boutique-hotell i bygg fra 1770 der barokk møter mid-century. Åpnet i 2017

Bergen Børs (over) Vågsallmenningen 1
Et elegant hotell og nordisk gourmetrestaurant i det tidligere børsbygget. Åpnet i 2017.

Augustin  C. Sundts gate 22
De Bergenskes eldste hotell og det eneste av de fem som ikke har vært rehabilitert de siste årene. Avslappet atmosfære ved bryggekanten.


De Bergenske huser gjestene til Bergen Design Festival. Trenger du hotell? Book rom på www.debergenske.no og bruk koden FESTIVAL for 20 prosent avslag på gjeldende priser.