Årets Nykommere 2018: Susanne Notøy (1/4)

Fire ferske designere er nominert til Årets Nykommer – først ut er Susanne Notøy

Publisert 11.06.2018

Den første av fire Nykommere er Susanne Notøy som gikk ut fra linjen møbeldesign og romdesign/ interiørarkitektur i vår.

Notøy er opptatt av hverdagen og menneskekroppens bevegelse på arbeidsplassen. I prosjektet Pust kombinerer hun naturopplevelser og universelle behov for ro – med moderne teknologi med ønske om å bidra til å redusere stress i arbeidslivet. 

Susanne Notøy blir inspirert av:

1. Hverdagen og hverdagssituasjoner, arbeidsplassen i forandring, stress og menneskekroppen – det er dette Pust handler om.

2. Samarbeid mellom design og arkitektur, og designere fra 50- og 60-tallet som ikke «bare» var møbeldesigner eller arkitekt, men begge deler.

3. De norske designerne som er i fronten nå, som Vera & Kyte fra Bergen. Jeg tror det er en heldig tid å utdanne seg som møbel- og interiørdesigner. Faget er nok mer anerkjent nå enn det var for 10-20 år siden. Det gir meg håp og motivasjon.

4. Design Without Borders – en NGO som bruker design for å bidra til å gjøre livet bedre for mennesker i kriserammede og lavinntekstområder.

Nettside  →
Instagram  →

Pust i bakken

«Hvordan kan jeg, ved hjelp av design, bidra med et tilbud til mennesker som opplever stress på arbeidsplassen?» spør Notøy seg. Med prosjektet Pust vil hun gi mennesker som opplever stress på arbeidsplassen et rom hvor de kan sitte for seg selv – hvor de kan fokusere, ta en pause og en pust i bakken.

Størrelsen på kontorer skal bli mindre, og åpne kontorløsninger og flexiplasser blir stadig mer vanlig. I tillegg gjør moderne teknologi oss mindre avhengig av et fast arbeidssted. Samtidig viser forskning at åpne kontorløsninger fungerer langt fra optimalt for alle. Gjennom forskning, intervjuer, analyser og observasjoner har Notøy utforsket hvordan mennesker opplever åpne kontorlandskap; hvilke utfordringer de har, og hva de har behov for.

– Gjennom prosessen ble jeg oppmerksom på at målgruppen har behov for et alternativ til det åpne landskapet. Flere uttrykte at de har vansker for å konsentrere seg og at de kunne tenke seg et fredfullt alternativ utenfor kontorets fire vegger.

Designprosessen resulterte i et romlig møbel tiltenkt lett tilgjengelige plasser i og rundt Bergen sentrum, med første plassering i Fløysvingene. Møbelet kan lånes via en app på mobilen, og er et tilbud tiltenkt mennesker som er preget av stress i arbeidshverdagen. I det lille rommet kan de trekke seg tilbake, få ro og puste. Møbelet er værtett og et solcellepanel sikrer strøm, belysning og wifi slik at de som ønsker det kan benytte rommet til å arbeide i fred og ro. En varmeveksler holder rommet varmt slik at det er komfortabelt hele året. Med den integrerte kosten kan du rydde opp etter deg så rommet ser like fint ut for nestemann.

Pust i bakken, Susanne Sagstad Notøy, 2018, KMD/UiB

Jeg lurer på hvordan jeg skal få tid til å gjøre alt jeg har lyst til før jeg pensjonerer meg.

– Susanne Notøy, Nykommer 2018

Nykommerstipendet

Nykommerstipendet deles ut til én av de fire nominerte kandidatene under den offisielle åpningen av Bergen Design Festival, fredag 14. september på Grand Selskapslokale.

Nykommerjuryen besto i 2018 av (f.v) Stine Aas, Bente Irminger (UiB), Monica Hannestad (DRB), Lars Beller Fjetland og Vibeke Thomassen Hope (Sparebank 1 SR-Bank).

Takk til Sparebank 1 SR-Bank som støtter designmiljøet ved å dele ut Nykommerstipendet hvert år.

 


Les også: