Årets Nykommere 2018: Maria Leirvik Ekeland (2/4)

«Lyset før Mørket» er en serie vakre og funksjonelle lamper tilpasset menneskets døgnrytme.

Publisert 20.06.2018

Maria Leirvik Ekeland er én av fire Nykommere og gikk ut fra linjen møbeldesign og romdesign/interiørarkitektur i vår. 

Ekeland er opptatt av hvordan lys påvirker menneskers mentale helse, og spesielt søvn og nattero. Masterprosjektet «Lyset før Mørket» er en serie lamper for private hjem som demper blå lysbølger – for bedre søvnrytme og helse.

Maria Leirvik Ekeland blir inspirert av:

1. Tone Elise Gjøtterud Henriksen, psykiater og PhD-stipendiat som blant annet forsker på hvordan lys kan brukes i behandling av bipolar lidelse.

2. Den islandsk-danske kunstneren Olafur Eliasson jobber med farget lys og skaper store opplevelse med enkle virkemidler inspirert av naturen.

3. Mariana Figueiro ved Lighting Research Center i New York, en nøkkelperson i Human Centric Lighting-retningen som Ekeland er tilhenger av. Figueiro forsker på lyset effekt på mennesker – som hvordan lys fungerer på søvn, og hvordan lyset bør være i klasserom for optimal læring hos barn.

Instagram  →

Soloppgang og solnedgang

Søvnvansker er svært utbredt; så utbredt at Folkehelseinstituttet omtaler det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem. Døgnrytmeproblemer er en viktig årsak til søvnvansker.

«Forskning viser at eksponering for blå lysbølger før leggetid, som fra touch-skjerm, senker melatonin-nivået i kroppen og dermed utsetter søvnen. Barn og unge er spesielt utsatt,» forteller Ekeland og viser til en studie av Mariana Figueiro ved Lighting Research Center i New York.

I løpet av studietiden har Ekeland fordypet seg i lys, og effekten lyset har på oss mennesker – fascinasjonen tok henne helt til California og et seminar om Human Centric Lighting og hvordan lyset påvirker oss visuelt, emosjonelt og biologisk. 

Prosjektet som har fått navnet «Lyset før Mørket» har resultert i en serie belysningsobjekter tenkt for tre ulike rom; en pendellampe, en bordlampe og et speil med lys. Alle produktene har et dynamisk lys som skifter for ulike tider på dagen; dagslyset er skarpt og lyst – som solen, mens kveldslyset er orange/rosa som en solnedgang. Dagslyset gjør deg våken og fokusert, mens kveldslyset lar søvnhormonene være upåvirket.

Det er nyttig for alle å bli bevisst på hvordan lyset vi omgir oss med, påvirker oss. Produktene kan være et bidrag til å forebygge døgnrytmeforstyrrelser.

– Maria Leirvik Ekeland, Nykommer 2018

Maria Leirvik Ekeland presenterer prosjektet «Lyset før Mørket» på masterutstillinger for design, mai 2018.

Nykommerstipendet

Nykommerstipendet deles ut til én av de fire nominerte kandidatene under den offisielle åpningen av Bergen Design Festival, fredag 14. september på Grand Selskapslokale.

Nykommerjuryen besto i 2018 av (f.v) Stine Aas, Bente Irminger (UiB), Monica Hannestad (DRB), Lars Beller Fjetland og Vibeke Thomassen Hope (Sparebank 1 SR-Bank).

Takk til Sparebank 1 SR-Bank som støtter designmiljøet ved å dele ut Nykommerstipendet hvert år.

 

Les også: