Årets Nykommere 2018: Frida Yggeseth (4/4)

Foto: Chris André Aadland

Et nedlagt bølgekraftverk inspirerte prosjektet «Lydlandskap» – en sanselig installasjon i havgapet

Publisert 27.06.2018

«Hvordan kan menneskers holdning til natur og miljø utfordres gjennom musikk fra havet i et rom laget for ettertanke og refleksjon?» 

Dette spørsmålet var utgangspunktet for Yggeseths masterprosjekt, «Lydlandskap». I prosjektet kombinerer hun arkitektur og musikk med sitt engasjement for naturen for å skape en opplevelse som spiller på alle sanser – og forhåpentligvis inspirerer folk til å ta bedre vare på havet. 

Frida Yggeseth er én av fire Nykommere og gikk ut fra linjen Møbeldesign og romdesign/interiørarkitektur i vår. 

Frida Yggeseth blir inspirert av:

1. Musikk. De følelsene du får av å høre på forskjellige typer musikk, og alt musikken bringer frem i kroppen. Selv spiller jeg kornett og piano.

2. Natur og miljø, og da havet spesielt. Jeg har sett en del dokumentarer med tema som ferskvann og vannmangel i verden. Her fant jeg god motivasjonskraft, for en blir jo litt sliten av å holde på med et stort prosjekt over lengre tid.

3. Moderne kirkearkitektur har vært en inspirasjon til rom, linjer, lys og lyd i prosjektet. Jeg har også jobbet aktivt med en orgelbygger i Bergen, Johannes Buder, som jeg også har tegnet tre orgler for. Samarbeidet har inspirert utviklingen av skulpturen som følger med prosjektet. Det var Johannes som lånte bort orgelpiper til eksperimentering og til utstillingen.

Nettside  →
Instagram  →

Bølgemusikk

«Å oppdage at Norge var pioneerer på bølgekraft var veldig kult,» forteller Yggeseth som gjennom sin interesse for lokalhistorie oppdaget det nedlagte bølgekraftverket i Øygarden utenfor Bergen. Hun hyller de som forsket på, og ville satse på fornybar energi allerede på 70- og 80-tallet.

Ruinene av kraftstasjonen ble utgangspunktet for Yggeseths masterprosjekt «Lydlandskap», en romlig lydinstallasjon i havgapet.

Prosjektet som startet skulpturelt, har utviklet seg til et konsept for en opplevelse utenom det vanlige: «Rommet skal fylles med musikk spilt av havet, fra et havorgel, og naturlig lys. Jeg er inspirert av arkitekturen i moderne kirker og jobbet med naturlig lys gjennom slisser. Lyset er kraftig dempet slik at fokuset blir på det hørbare. Når synet svekkes blir de andre sansene våre forsterket og mer sensitive».

Selve ideen bak havorgelet er inspirert av sjøorgelet i Zadar i Kroatia – et instrument tegnet av den lokale arkitekten Nikola Bašić. Orgelet er gjemt i arkitekturen og lar havet spille musikk for publikum.

Prosjektet har vært preget av eksperimentering fra start til slutt. «Jeg har jobbet mye fysisk, blant annet for å utforske hvordan bølger kan blir til lyd; først i badekaret med en blokkfløyte, senere i bølgetanken på Høyskolen, og til slutt i havet». Du kan høre havet spille her.

«Jeg har et håp om å få realisert prosjektet. En av utfordringene er at det er 10-20 eiere av selve tomten. Men jeg gir ikke opp, jeg må bare nå ut til de rette folkene. Også må jeg ha en liten pust i bakken først».

«Lydlandskap», Frida Yggeseth, UiB/KMD

Nykommerstipendet

Nykommerstipendet deles ut til én av de fire nominerte kandidatene under den offisielle åpningen av Bergen Design Festival, fredag 14. september i Grand Selskapslokale.

Nykommerjuryen besto i 2018 av (f.v) Stine Aas, Bente Irminger (UiB), Monica Hannestad (DRB), Lars Beller Fjetland og Vibeke Thomassen Hope (Sparebank 1 SR-Bank).

Takk til Sparebank 1 SR-Bank som støtter designmiljøet ved å dele ut Nykommerstipendet hvert år.

 

Les også: