La mennesker og kultur forme byene

Fremoverlente foredragsholdere snakket om kultur, møteplasser og å lage plass til alle, på kveldskonferansen «Bergen? Kultur og byutvikling»

Publisert 27.11.2017

Hvordan kan vi la mennesker og kultur forme byene? 

Jerome Picard fra 3RW Arkitekter presenterte et konseptstudie av Kulturkvartalet Verftet. Deretter fortalte Martin Thim fra Kulbroen i Århus oss om hvordan byrået hans, Worldperfect, revitaliserer et industriområde med nedenfra og opp byutvikling. Rune Andreas Kvernmo fra Tøyen Startup Village snakket om å være sammen for bedre nabolag.

Petra Rahm fra Hordaland kunstsenter og prosjektleder for kunst i offentlig rom, fortalte oss på poetisk vis hvordan den synlige kunsten og kulturen påvirker et sentrum. Kulturbyråd Julie Andersland og Byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti, diskuterte sammenhengen mellom kultur og byutvikling.

Hvorfor vi arrangerer denne kvelden? Vi tenker at innholdet i byen er vel så viktig som utformingen av byen. Byen bør alltid formes rundt menneskene og aktivitene – ikke omvendt. 

«Housification of the industrial buildings»

– Det er viktig å få ulike mennesker til å møtes i byene: kunstnere, arkitekter, dere som er her i kveld, forteller Jerome Picard fra 3RW arkitekter. Fra Bergen presenterer han kulturaksen Fra KODE 4 ved Store Lungegårdsvann, gjennom sentrum og til USF Verftet. Picard viser prosjektet Kulturkvartalet Verftet – der de ser på hvordan utvikling av et kulturkvartal på Kjødetomten og USF kan være en driver for fremtidens sentrum.

Picard forteller om kulturhus som et samlingssted som kan brukes til varierte eventer - hvor en kan arrangere to ulike arrangementer samtidig. For eksempel opera i en sal, og rockekonsert i en annen – slik at det blir noe for alle.

«Hva nå, Tøyen?»

Tøyen Startup Village åpnet april i fjor, og er, i følge dem selv, en startup for startups. Rune Andreas Kvernmo er på plass for å fortelle oss om initiativet. Tøyen Startup Village består av 90 startups, blant dem er Too Good To Go, Amplify, og Byverkstedet. Om du er nysgjerrig, men ikke en del av miljøet, kan du fortsatt nyte en kaffe i kafeen TSV Workbar hvor det er lagt opp for at man kan sitte og jobbe uten sure blikk fra betjeningen. Du kan også leie lokalet, og barn har tilbud om å være med på kodeklubb.

Da Munch-museet ble flyttet til Bjørvika, ble det bestemt at Tøyen skulle gjennom et områdeløft. Tøyen er et belastet distrikt, men har alle muligheter foran seg. Området blir også omtalt som «Tøyenbygda», noe som spiller på dugnadsånden en finner på bygden – hvor alle jobber mot et felles mål. Fem år etter løftet, kan en allerede se endringer: tryggere parker, lysere gater, gatemarked, utekino samt flere lokale barn og unge inn i idrett. Tøyen er fortsatt et sårbart område og der er fortsatt en vei å gå. En problemstilling er at boliger blir dyrere, i og med at det ligger sentralt i Oslo. Kvernmo avlsutter med å sitere ordføreren: «Tøyen er et sted som det skal være plass til alle, også de som sliter».

Worldperfect

Arkitekten Martin Thim startet Worldperfect i Aarhus – et byrå som ønsker å spre ordet om bærekraft til bedrifter og organisasjoner, og slik skape handling gjennom kommunikasjon.  

Worldperfect har bygget et lite hus ved Kulbroen i Aarhus, «Kulbroen Lab», hvor mennesker jobber for å transformere området rundt til et attraktivt sted for folk å være. Ved Kulbroen har de gjort små, bærekraftige initiativ, som fører til store virkninger. De har blant annet bygget en trapp opp til broen, slik at folk selv kan gå til toppen og se på utsikten. De har også lagt ned noen planker på selve broen, slik at en har muligheten til å gå der. 

Nå jobber Thim med å transformerte et gammelt sykehus til boligblokker for lavinntektsbeboere, med fantastisk utsikt. – De som har minst fortjener den beste utsikten, sier Thim.

Les mer: Martin Thim snakker om gjenbruk på Creative Mornings i Aarhus. 

Jakter etter glade innbyggere

Håkon Iversen, gründeren bak NUDA forteller oss om hvordan de jobber.  –  Vi  jobber med mennesket i fokus, og er på jakt etter glade innbyggere, som kan prate om byen med stolthet, uansett hvor de er. En kan nå langt med lave frukter, tenk lavterksel byutvikling, forteller Iversen. – Kjernen i byutvikling er mennesket, og kultur er det bærende nettverket  - hvor du får kraften, fortsetter Iversen.

Ikke bare pynten på kaken

Petra Rahm, prosjektleder for kunst i offentlige rom, ved Hordaland Kunstsenter formidler på svært poetisk vis hvor viktig kunst i det offentlige rom er – og den kritiske samtalen rundt det. Nå omtales kunst som “pynten på kaken” – kunst trenger muligheten til å bli noe annet. Kunst gir oss tid til å reflektere i hverdagen.

Hun forteller om kunstneren som fikset hull i brostein i Bergen sentrum, med pene keramikk skifer. Deretter kom Bergen Kommune og “fikset” brosteinen, ved å legge noen grå steiner over. Rahm viser kunstprosjektet: «If not now, when. If not me, who?» fra 2011 på Torgalmenningen – hvor kunstnere protesterte med tomme plakater, slik at publikum selv fikk fylle inn sine personlige protestester.

Sosial, kulturell og økologisk bærekraft

Byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti elsker kultur og Kulturbyråd Julie Andersland elsker byutvikling, men til daglig jobber de med hverandres hjertebarn. 

Kultur er vilkår for utviklingen til det enkelte mennesket. Det er med på å kvalitetssikre samfunnsutviklingen. Med tettheten av mennesker kommer også tettheten med vold, fattigdom og forurensning. Men det fører også til en kulturell smeltedigel, med nyskaping og innovasjon. Kravet til et drama –aktivitet, intensitet, handling – er viktig for mennesker. Tryti beskriver et triangel bestående av klima, kunst og arkitektur.

Julie åpner med å fortelle om Åsane 2020, og at det skal bygges et kulturhus i Åsane sentrum, som har en lys fremtid i møte. Videre nevner Andersland kulturarenaer i Bergen med høy verdi for innbyggerne, som Cornerteateret på Møhlenpris og Østre i Skostredet. Slike kunst- og kulturakser er viktige for Bergen, da de skaper vitalitet og liv i byen. Så til de gamle byggene i Bergen, som i senere tid har blitt brukt til kulturarenaer: den gamle brannstasjonen, gamle Bergen Kretsfengsel og Sentralbadet. Det leder oss videre til et bilde av Pepperkakebyen, hvor Andersland spøkende spør Tryti «Er det er du som har bygget pepperkakehus her?»

«Bergen? Kultur og byutvikling» ble arrangert av Brak, Bergen Design Festival, VISP og en rekke andre kulturaktører i Bergen. 

Kvelden var et oppspill til Bergen kommunes årlige Byutviklingskonferanse som ble arrangert dagen etter.