Bergen Design Conference 2017: Uredde mennesker, bedre byer og eksperimentering

Cesar Harada, sosial innovatør og oppfinner av roboten Protei, fanget salens oppmerksomhet. Foto: Pernille Sommer

Universitetsaulaen i Bergen var full av forventninger og spente publikum før Bergen Design Conference. Noen av verdens fremste ga eksempler på hvordan en kan skape et mer bærekraftig og inkluderende samfunn - ved å bruke design som et verktøy.

Publisert 28.09.2017

Heidi Marie Sperre guidet oss gjennom et glimrende program, og med foredragsholdere som Scott Burnham fra Reprogamming the city, Cesar Harada, oppfinner av roboten Protei, Yanki Lee fra Enable Foundation, Mikko Annala fra Demos Helsinki og prosessfasilitatior Anne Beate Hovind, ble salen neppe skuffet! Hva hvis busstopp kunne forbedret mental helse? Dersom du ble omgjort til en diamant etter døden, hvordan ville du designet ditt dødssmykke? Hvis du gjør det du alltid har gjort, sitter du igjen med det du allerede har da?

Anne Beate Hovind - som nybakt brød

Anne Beate Hovind bruker ‘uimotståelig-strategien’, som kan sammenlignes med et nybakt brød - når hun forvandler by til urban gård i Oslo, og får forfattere til å grave ned historier i skogen, for så at de skal graves opp i år 2114. Videre hører vi at “Kunst er som lebestift på gorillaen”, noe som kanskje gir like mye mening som Bergen?-skiltet, som Anne Beate har vært med å utforme. Hun er forøvrig glad for at folk snakker om skiltet, da det er poenget med verket.

Scott Burnham - hva kan dette være?

Scott Burnham ber Bergen reprogrammere mer i bydelene. Slik kan vi bruke allerede eksisterende elementer, på flere måter - bærekraftig, og enkelt! For eksempel kan busstoppene få skilt opplyst med spesial-lyspærer som har positiv effekt på depresjon, i tillegg til å gjøre plakater lesbare i mørket. Denne løsningen har doblet antall busspassasjerer enkelte steder. La deg selv tenke: dette kan være, og ikke: dette er - neste gang du studerer et element i byen.

Fine Dying med Yanki Lee

Det kan virke smålig ekkelt å spørre din mor om hun kunne tenke seg å bli en øredobb, som du så kan bruke, etter hennes død. Men dette er spørsmål Lee har spurt befolkningen i Hong Kong, under prosjektet “Fine Dying”. Sosialdesigner Yanki Lee jobber inn mot eldrebølgen – for hvert barn som blir født i Kina i dag, er det seks eldre å ta vare på. Hvordan kan en gjøre dette problemet sexy for unge designere, slik at de kan komme opp med gode sosiale løsninger?

Cesar Harada - Fra gaten i kalde London til varme San-Fransisco

Cesar Harada er interessert i hvordan ting henger sammen. Han er sjømann, rasjonell tenker men kreativ, entreprenør, workspace-grunnlegger samt eksperimentør. Han forlot drømmejobben i Nairobi etter oljesølet i Mexicogulfen og skapte hav-roboten Protei, en fiskebåt som kan endre form og som fanger opp plast i havet. Harada bodde på gaten i London, flyttet så videre til San-Fransisco hvor prisene skremte ham vekk til Hong Kong. Harada driver også med sosial innovasjon: bygger telt til hjemløse og møbler til flyktninger, lager hjelpemidler til handikappede mennesker og dyr - og lærer folk å fikse ødelagte ting istedenfor å kjøpe nytt.

Mikko Annala - eksperimenterer med staten

Eksperimentspesialist i den nordiske tenketanken Demos Helsinki, og leder for regjeringens innovasjon – Mikko Annala, avsluttet konferansen. I Finland blir ikke eksperimentering kun sett på som et verktøy, men som en holistisk tilnærming til politisk utforming. Grunninntekt er bare et av 27 eksperiment som gjennomføres overalt i Finland i dag.

Making it up as we go along

Bruk det som allerede finnes rundt deg, både når det gjelder utforming av samfunn, men også for å komme opp med bedre løsninger. Det finnes ikke bare en løsning, du kan bo hvor du vil - som Harada, og et busstopp kan være så mangt. Husk at selv om løsningen kan virke enkel, er dette oftest i retrospektiv! Vi trenger derfor ambisiøse mål og må akseptere at planer kan feile, for så å vise disse feilene, slik at vi kan lære av hverandre og skape bedre løsninger - sammen.

Hyssingen Produksjonsskole

Publikum fikk pause-hiphop mellom slagene, takket være Hyssingens talenter. Hyssingen produksjonsskole jobber med å redusere frafall av ungdom i skolen. Med støtte fra Sparebanken Vest samarbeider Bergen Design Festival og Hyssingen om en praktisk læringsarena, og studentene hovedansvar for teknikken under hele festivalen. Les mer om Hyssingen her.

Takk til våre samarbeidspartnere